در مراحل بهینه سازی یک سایت، علاوه بر تولید محتوای خوب، یونیک و بهینه و لینک سازی درست، باید به بخشهای مهم دیگری که برای موفقیت سئو حیاتی هستند نیز توجه داشت. سئوی تکنیکال، به جنبههای فنی و ساختاری سایت شما مربوط میشود و با بهینه سازی فنی، به بهبود تجربه کاربری و رتبه سایت شما در نتایج جستجو کاربران موثر خواهد بود. سئو و بهینه سازی، مراحل مختلفی از جمله داخلی، خارجی و تکنیکال دارد که برای دست یابی به نتایج خوب، باید تمام مراحل آن را درست و اصولی انجام دهید. سئوی تکنیکال یکی از بخشهای اساسی در بهینهسازی سایت است که تأثیر زیادی بر عملکرد سایت شما در نتایج جستجوی گوگل دارد. این مقاله به شما کمک میکند تا تمام جنبههای سئوی تکنیکال سایت خود را بررسی و بهینهسازی کنید.
چرا سئوی تکنیکال اهمیت دارد؟
این بخش از سئو به عوامل فنی مانند سرعت بارگذاری سایت، ساختار URL، امنیت، نقشه سایت، و بسیاری دیگر از جنبههای فنی سایت شما مربوط میشود. این موارد در ایندکس شدن صفحات سایت شما توسط موتور جستجوگر گوگل تاثیر مستقیمی دارد و موجب بارگزاری بهتر و تجربه کاربری بهینه برای موتور جستجوگر و کاربرانتان خواهد شد. سئو تکنیکال گامی قبل از همه مراحل بهینه سازی حتی تولید محتوا است. بهترین محتواها هم نمیتواند سایتی را که از لحاظ فنی بهینه نیست را بهبود ببخشد.
چک لیست سئوی تکنیکال سایت: مراحل بررسی و بهینهسازی
در اینجا یک چک لیست جامع برای سئوی تکنیکال سایت آوردهایم که به شما کمک میکند همه جوانب فنی سایت خود را بررسی و بهینهسازی کنید. با رعایت تمام این مراحل، سایت شما از لحاظ فنی بهینه شده و میتانید به سراغ سایر مراحل سئو بروید و نتایج بهتری را در رتبه بندی گوگل تجربه کنید.
با پیروی از این چک لیست سئوی تکنیکال و رفع مشکلات فنی سایت، میتوانید سایت خود را برای موتورهای جستجو و کاربران بهینه کنید و در نهایت، رتبههای بهتری در نتایج جستجو به دست آورید.
1. سرعت سایت
سرعت بارگذاری سایت یکی از مهمترین عوامل در ایندکس شدن و رتبهبندی است. گوگل سایتهایی را که سریع بارگذاری میشوند، بهینهتر میشناسد و رتبه بهتری به آنها اختصاص خواهد داد زیرا تجربه کاربری بهتری را برای کاربران ارائه میدهند. سرعت پایین سایت نه تنها باعث کاهش رتبه سایت در نتایج جستجو میشود، بلکه میتواند باعث افزایش نرخ پرش (bounce rate) شود.
برای بررسی سرعت سایت خود میتوانید از ابزارهای رایگانی مانند Google PageSpeed Insights یا GTMetrix استفاده کنید. این ابزارها گزارشی کامل از زمان بارگذاری و پیشنهاداتی برای بهبود سرعت ارائه میدهند.
راهحلها برای بهینهسازی سرعت سایت:
- فشردهسازی تصاویر
- استفاده از کش مرورگر
- بهینهسازی کدهای HTML، CSS و JavaScript
- استفاده از CDN (شبکه توزیع محتوا)
مطالعه بیشتر: 10 راهکار افزایش سرعت سایت
2. ساختار URL سایت
ساختار URL سایت شما باید ساده، واضح و بهینه باشد. URLهای طولانی و پیچیده میتوانند هم در تجربه کاربران و هم موتورهای جستجو تاثیر منفی داشته باشد. URLهای سایت خود را بررسی کنید و مطمئن شوید که از کلمات کلیدی مرتبط در URLها استفاده میکنید.
راهحلها برای بهینهسازی URLها:
- از کلمات کلیدی مرتبط در URL استفاده کنید
- URLها باید کوتاه و خوانا باشند
- از استفاده از کاراکترهای پیچیده و بیمعنی پرهیز کنید (مانند “?”, “&” و …)
3. نقشه سایت (XML Sitemap)
نقشه سایت یک فایل XML است که اطلاعات و آدرس های مربوط به صفحات سایت شما را به موتورهای جستجو معرفی میکند. وجود نقشه سایت به گوگل کمک میکند تا راحتتر صفحات شما را crowl و ایندکس کند. مطمئن شوید که نقشه سایت شما به درستی ایجاد شده است. شما میتوانید از ابزارهایی مانند Google Search Console برای بررسی نقشه سایت و اجرای اصولی آن استفاده کنید.
روش های بهینهسازی نقشه سایت:
- نقشه سایت باید تمامی صفحات اصلی و مهم سایت را شامل شود
- مطمئن شوید که نقشه سایت بهطور مرتب بهروزرسانی میشود
- اگر سایت شما دارای نسخههای مختلف (مثل نسخه موبایل) است، از نقشه سایت جداگانه برای هر نسخه استفاده کنید
4. Mobile-Friendly بودن سایت
با توجه به افزایش استفاده از دستگاههای موبایل برای جستجو در اینترنت، داشتن یک سایت واکنشگرا (Responsive) یا موبایل-فرندلی بسیار مهم است. گوگل نیز به سایتهایی که موبایل فرندلی هستند، رتبه های بتری داده و زودتر ایندکس میشوند. از ابزار Google Mobile-Friendly Test برای بررسی اینکه سایت شما به طور اصولی مناسب استفاده با وبایل است یا نه، استفاده کنید.
راهحلها برای بهینهسازی موبایلفرندلی بودن سایت:
- استفاده از طراحی واکنشگرا
- اطمینان از اینکه همه عناصر سایت در دستگاههای موبایل به درستی نمایش داده میشوند
- کاهش زمان بارگذاری صفحات در موبایل
5. HTTPS و امنیت سایت
امنیت سایت نه تنها برای کاربران شما اهمیت دارد بلکه گوگل نیز به سایتهای امن (با استفاده از HTTPS) توجه بیشتری دارد و آن ها را بهینهتر شناسایی میکند. سایتهای بدون گواهی SSL میتوانند از رتبههای بالای جستجو حذف شوند. مطمئن شوید که سایت شما از HTTPS استفاده میکند و گواهی SSL به درستی نصب و اجرا شده است.
راهحلها برای بهینهسازی امنیت سایت:
- نصب گواهی SSL برای تمامی صفحات سایت
- فعال کردن HTTP/2 برای سرعت بیشتر
- استفاده از ابزارهای امنیتی برای جلوگیری از حملات هکری
6. خطاهای crawl و ایندکس
گوگل برای ایندکس صفحات سایت شما از crawler یا خزندههای خود استفاده میکند. اگر خزندهها نتوانند صفحات سایت شما را پیدا کنند یا بخوانند، سایت شما ایندکس نخواهد شد. از Google Search Console برای بررسی خطاهای crawl و ایندکس استفاده کنید. این ابزار به شما کمک میکند تا مشکلات ایندکس شدن سایت خود را شناسایی، بررسی و رفع کنید.
راهحلها برای بهینهسازی crawl و ایندکس:
- رفع ارورهای 404 و لینکهای خراب
- استفاده از فایل robots.txt برای هدایت خزندهها
- بررسی فایل htaccess و اطمینان از اینکه ریدایرکتها درست انجام شدهاند
مطالعه بیشتر: آشنایی سریع با گوگل سرچ کنسول
7. دادههای ساختاری (Structured Data)
استفاده از دادههای ساختاری یا Schema Markup به گوگل کمک میکند تا محتوای سایت شما را بهتر crowl کند. این دادهها میتوانند باعث نمایش بهتر صفحات شما در نتایج جستجو (مثل نمایش ستارهها، تاریخها و نظرات) شوند. از Google Structured Data Testing Tool برای بررسی صحت دادههای ساختاری خود استفاده کنید.
راهحلها برای بهینهسازی دادههای ساختاری:
- افزودن Schema Markup به صفحات مهم سایت
- استفاده از دادههای ساختاری برای انواع مختلف محتوا (مقالات، محصولات، نظرات و …)
8. پروفایل لینک داخلی (Internal Linking)
پیوندهای داخلی نه تنها برای کاربران بلکه برای موتورهای جستجو نیز مهم هستند. لینک سازی داخلی از مهم ترین گامها در سئو و بهینه سازی یک سایت و صفحات آن است. این پیوندها به گوگل کمک میکنند تا صفحات سایت شما را بهتر شناسایی کرده و ساختار سایت را درک کند. ساختار لینکهای داخلی سایت خود را بررسی کنید و مطمئن شوید که صفحات مهم به یکدیگر پیوند دارند.
راهحلها برای بهینهسازی لینکهای داخلی:
- استفاده از لینکهای داخلی در مقالات و صفحات مهم
- اطمینان از اینکه هیچ صفحهای بهطور ایزوله و بدون لینک داخلی نماند
اگر به دنبال بهبود سئوی تکنیکال سایت خود هستید و نیاز به راهنمایی بیشتر دارید، میتوانید با تیم ما تماس بگیرید تا در این مسیر همراه شما باشیم و سایت شما را به بهترین شکل ممکن بهینهسازی کنیم.